Tips om efficiënter te werken

Het moderne leven kan soms overweldigend aanvoelen, met zijn eindeloze stroom van verplichtingen, doelen en afleidingen. In de chaos van alledag kan het moeilijk zijn om een gevoel van richting en vervulling te vinden. Gelukkig is er een krachtig hulpmiddel dat je kan helpen om meer controle en voldoening te krijgen: structuur. Structuur biedt een solide basis voor succes en welzijn in alle aspecten van het leven. Door bewust vorm te geven aan je dagen, weken en maanden, kun je je energie en middelen gerichter inzetten en je doelen effectiever nastreven. Of het nu gaat om je persoonlijke groei, carrière, relaties of gezondheid, een gestructureerde aanpak kan je helpen om harmonie te creëren en het beste uit jezelf te halen.  In deze Tip & Trick zullen we je laten zien hoe je een gestructureerde benadering kunt toepassen om je leven vorm te geven op een manier die bij jou past. Je leest praktische tips en strategieën die je kunt gebruiken om een evenwicht kunt vinden tussen flexibiliteit en discipline, zodat je de ruimte hebt om te groeien en tegelijkertijd gefocust te blijven. Dus, als je klaar bent om de leiding te nemen over je leven en op een gestuurde wijze vorm te geven aan je toekomst, laten we dan samen ontdekken hoe structuur je kan helpen om je doelen te bereiken, meer rust te vinden en een vervuld leven te leiden. Experimenteer en ontdek wat voor jou het beste werkt. 

Tips voor het efficiënt organiseren van je voeding:

Jij en ik willen allebei graag aan het einde van onze werkdag met een afgevinkt to-do lijstje eindigen, en met een voldaan gevoel de dag afsluiten. Toch lukt dit niet altijd, ondanks dat je heel hard werkt. Er zijn altijd dagen dat er nog taken op je lijst staan waar je niet aan toe gekomen bent. Ik snap dat dit vervelend is maar er zijn meerdere dingen die je kunt doen. Daarom in dit blog handige tips hoe ook jij efficiënter kunt werken en al je taken in het vervolg moeiteloos afvinkt.

Efficiënt werken zorgt voor minder stress

Een simpele oplossing om je to-do lijst af te werken is om er minder taken op te zetten. Zo lijkt het dat je meer tijd hebt om een taak af te ronden. Het is een makkelijke oplossing maar natuurlijk niet de ideale oplossing. Want je doet dan minder en je wilt jezelf of je manager niet teleurstellen. Daarom is het belangrijk om efficiënter te werken zodat je alle taken op een werkdag kunt afstrepen maar zonder, of in elk geval met minder stress. Met de volgende tips hou je namelijk tijd over en kun je jouw to-do lijst met een voldaan gevoel verscheuren en in de prullenbak gooien.

Tip 1 – Stop met zaken die niet belangrijk zijn

Er zijn heel veel dingen die belangrijk zijn en elke dag moeten gebeuren. Hier kom je gewoon niet onderuit. Maar daarnaast zijn er heel veel zaken die niet belangrijk zijn maar waar jij ongemerkt wel veel tijd in stopt. Mijn advies is dan ook om eens kritisch naar je werkzaamheden te kijken die jij op een gewone werkdag doet. Bepaal voor jezelf wat jij echt belangrijk en niet belangrijk vindt. Denk maar eens aan een kwartier kletsen met een collega. Het kan belangrijk zijn wanneer het over werk gaat, maar het is tijdverspilling als je roddelt over de buurvrouw van je beste vriend die stiekem iets met de buurman heeft. Snap je wat ik bedoel? Als je stopt met onbelangrijke taken houd je automatisch meer tijd over die je gebruikt om jouw belangrijke taken af te ronden. Zo krijg je meer gedaan, in dezelfde tijd.

Tip 2 – Maak gebruik van tijdblokken

Je hebt meerdere taken op een dag die je moet uitvoeren. Daarom is het belangrijk om je tijd af te bakenen. Wanneer je jezelf de tijd geeft zonder limiet is de kans groot dat je het rustig aan gaat doen en voor je het weet ben je 1.5 uur bezig met het versturen van mailtjes. Spreek met jezelf af dat je voor elke taak maximaal een uur uittrekt. Door de limiet die je met jezelf afspreekt werk je een stuk efficiënter. Door op deze manier te werken kun je veel meer doen op je werkdag. Deze tip gebruik je ook makkelijk bij vergaderingen. Een vergadering kan voor je het weet uren duren, maar wanneer je tijd afbakent kan het ook binnen een klein uurtje voorbij zijn.

Tip 3 – Stel prioriteiten

Het is zonde om je tijd te verspillen aan werkzaamheden die niet echt belangrijk zijn. Vooral als je werkt met deadlines. Daarom is het fijn om prioriteiten voor jezelf te stellen. Zet de taken die belangrijk zijn bovenaan je to-do lijst en de taken die niet belangrijk zijn onderaan. Krijg je niet alle taken af op een dag dan bekijk je de volgende dag weer welke taken belangrijk zijn en die zet je weer bovenaan. Zo rond je elke dag de taken af die belangrijk zijn.

Lees hier alles over hoe je prioriteiten stelt.

Tip 4 – Maak gebruik van een planning

Plan je werkzaamheden met een goede planning. Je hebt hierdoor een stuk minder stress omdat je precies weet wat je moet doen op je werkdag. Doordat je weet wat je wilt doen en hoe je dit gaat doen krijg je veel meer gedaan. Maak bijvoorbeeld elke zondagavond een planning voor de hele week en aan de hand hiervan maak je per dag een to-do lijst met taken.

Tip 5 – Delegeer

Vaak denk je dat je alles zelf moet doen maar dat is natuurlijk niet zo. Het is niet erg om sommige taken te delegeren aan een collega die het even wat rustiger heeft. Het is niet erg om hulp te vragen als je het erg druk hebt. Let wel op dat je alleen taken delegeert die een ander ook makkelijk kan uitvoeren. Bijvoorbeeld een telefoontje plegen naar een klant. Urgente zaken moet je altijd op jouw eigen takenlijst laten staan.

Tip 6 – Werk op je eigen manier

Niemand is het zelfde en zo werkt iedereen ook heel anders. De één is in de ochtend heel productief terwijl de ander dat pas rond een uur of 3 wordt. Zorg ervoor dat je jouw planning en takenlijst hierop afstemt zodat je altijd prettig en zo efficiënt mogelijk werkt.

Tip 7 – Zorg voor een prettige werkplek

Een bureau waar je jouw werkblad bijna niet meer ziet door rondslingerende documenten, vieze koffiekopjes en andere dingen die er niet horen werkt voor niemand prettig. Ruim daarom elke dag je bureau op zodat je de volgende dag direct goed kunt beginnen. Dit maakt efficiënt werken weer een stukje makkelijker. Heb je geen idee hoe jij jouw bureau gestructureerd indeelt? Lees dan dit blog en organiseer je bureau heel makkelijk met de 9 elementen van Feng Shui.

Tip 8 – Doe soms eens helemaal niets

Even lekker luieren en voor je uitstaren betekent niet dat je lui bent. Het zorgt namelijk voor overzicht. Vaak als je even wegdroomt geeft dit inzichten waar je anders nooit op zou komen. Welke taken zijn nou echt belangrijk en welke niet? Vervolgens kun jij hiermee aan de slag en zul je zien dat je een stuk efficiënter werkt. Even lekker luieren zorgt ervoor dat je nadenkt over wat je hebt gedaan, je zet de boel weer even op een rij en dit zorgt voor overzicht en de juiste prioriteiten.

Tip 9 – Hou het realistisch

Wanneer jij 57 taken op jouw takenlijst zet is het natuurlijk onmogelijk om deze allemaal op één dag af te krijgen. Waarschijnlijk lukt dit je ook niet in een week. Om efficiënt te werken is het daarom ook belangrijk om realistisch te blijven. Heb je dan een keer niet alle taken afgerond maar wel heel hard gewerkt dan kun je hier van leren. Zie het niet als falen want er zijn altijd dingen die anders lopen. Taken die langer duurden, collega’s die onverwachts hulp nodig hadden enz. Wees niet te streng voor jezelf maar nogmaals blijf wel realistisch.

Efficiënter werken begint bij jezelf

Met bovenstaande tips maak jij een begin om jouw tijd efficiënt in te delen, zodat jij de werkdag met een goed gevoel afsluit. Heb jij na het toepassen van deze tips nog steeds het gevoel nergens tijd voor te hebben? En worden jouw taken niet afgevinkt? Waardoor je gespannen en gestrest bent? Download dan mijn E-book Organiseer je tijd, organiseer je rust en bespaar 4 uur per week.

Het implementeren van structuur in je leven is een krachtige stap naar een meer bevredigend en succesvol bestaan. Door bewust vorm te geven aan je dagen en doelen, creëer je een solide basis waarop je kunt bouwen en groeien. Het stelt je in staat om je tijd en energie effectief te beheren, prioriteiten te stellen en jezelf te motiveren om consistente vooruitgang te boeken.  Onthoud dat structuur geen starre beperking is, maar eerder een flexibel kader dat je vrijheid en groeimogelijkheden biedt. Het gaat erom een balans te vinden tussen discipline en flexibiliteit, zodat je kunt profiteren van de voordelen van een gestructureerde benadering zonder jezelf te beperken. Experimenteer met verschillende technieken en pas ze aan jouw unieke behoeften en levensstijl aan. Bedenk ook dat structuur niet betekent dat je perfect moet zijn of elk aspect van je leven tot in de kleinste details moet plannen. Het gaat erom dat je bewuste keuzes maakt, jezelf de ruimte geeft om te groeien en te leren, en in lijn blijft met je waarden en doelen. Dus, ga aan de slag en zet de eerste stappen naar een gestructureerd leven. Begin met kleine veranderingen en bouw geleidelijk aan een stevige basis. Wees geduldig en mild voor jezelf terwijl je nieuwe gewoonten ontwikkelt en je aanpast aan een gestructureerde levensstijl. Het is een reis, en elke stap die je zet, brengt je dichter bij een leven van vervulling, succes en harmonie.  Onthoud: jij hebt de macht om de regisseur van je eigen leven te zijn. Neem de leiding, implementeer structuur en zie hoe je leven transformeert. Als je verdere ondersteuning nodig hebt of meer wilt leren over andere aspecten, bezoek dan onze Tools & Training pagina voor aanvullende e-learnings en bronnen.

× Neem contact op